Hasarlı Binaların Yıkım Kararı Ruhsatları Nasıl Yapılır ?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, riskli binaların 3 ay içinde bakanlığa bildirilmesini istedi. 81 ilde belediyelerin yapacağı araştırmalar sonucu belirlenecek olan riskli yapılar, tek bir kişinin başvurusu ile yıkılabilecek.
Konut sahibi olan herkes belediyeye giderek binasının risk durumunu kontrol ettirebilecek. Bir binada, tek bir daire sahibinin başvurusu ile bina boşaltılıp yıkım kararı alınabilir.
Başvuru Nasıl Yapılıyor?
bina yıkımları için 6306 sayılı Kanun kapsamında risk tespiti yapılabilmesi ve Kanun kapsamındaki haklardan yararlanılabilmesi için, binanın ruhsatlı olması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır.
Metruk Bina ve Natamam yapıların 6306 sayılı Kanun kapsamında değerlendirilmesi mümkün müdür?
Uygulama Yönetmeliği MADDE 7 – (1) (Değişik:RG-25/7/2014-29071): “…Riskli Yapı ve bina Tespiti; kendi başına kullanılabilen, üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma, çalışma, eğlenme veya dinlenmelerine veya ibadet etmelerine yarayan yapılar ile hayvanların ve eşyaların korunmasına yarayan yapılar hakkında yapılır. İnşaat halinde olup ikamet edilmeyen yapılar ile metruk olması veya bir kısmının yıkılması sebepleriyle yapı bütünlüğü bozulmuş olan yapılar riskli yapı tespitine konu edilmez.”
Kamu binalarının yıkım 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli olarak tespit edilmesi mümkün müdür?
6306 sayılı Kanun kapsamında kamu binalarına yıkım da risk tespiti yapılması ve yapının riskli çıkması halinde ilgili tapuya risk şerhi düşülmesi ve akabinde ilgili mevzuatı çerçevesinde yıkılması mümkün olup, söz konusu binaların lojman türü yapılar olması halinde lojmanda oturan kiracıların Kanun kapsamındaki yardım ve desteklerden yararlanması mümkündür.
Bir parselde birden fazla yapı bulunması ve bu yapılardan bir kısmının bina riskli yapı olarak tespit edilmiş olması halinde, risk tespiti yaptırılmayan diğer yapılar Kanun kapsamında yıktırılabilir mi?
İlgili tapu müdürlüğünce, parsel üzerinde bulunan bütün yapılar için değil, sadece riskli olarak tespit edilen yapılar için tapu kütüğüne ‘riskli yapıdır’ belirtmesi işlenir. Tapuda bağımsız bölümlerin belli olmadığı bu gibi durumlarda, fiilen arsa üzerinde mevcut olan yapıların riskli yapı ve bina tespitinin bu yapıların maliklerince yaptırılması gerekmektedir. Yani, arsa paylı tapunun söz konusu olduğu hallerde arsa hissedarlarından herhangi birinin arsa üzerinde bulunan yapıların tamamının riskli yapı tespitini yaptırarak yıktırması söz konusu değildir.