Bize Ulaşın : 0555 209 13 34

Bina Yıkım Maliyeti ile İlgili Çalışmalar Ve Sorunlar 2022

Bina Yıkım Maliyeti ile İlgili Çalışmalar Ve Sorunlar 2022

12 Ocak 2022, 21:34 408 Görüntülenme 4 dk tahmini okuma süresi

Bina Yıkım Maliyeti ile İlgili Çalışmalar 2022

Türkiye`de Bina yıkımı konusu ile ilgili literatürde çok sayıda çalışma bulunmakla birlikte bu çalışmaların çok azında maliyet konusuna değinilmektedir. Bir binaya ilişkin yıkım maliyeti, bina yapılırken kullanılan malzemelerin kalitesi ve çeşitliliğinden, yapım ve yıkım sırasında kullanılan tekniklere kadar pek çok sayıda unsura bağlı olarak değişebilmektedir. En genel çerçevede bina yıkım maliyeti; şantiye kurulumu, yıkım alanının hazırlanması, işçilik, ekipman kurulumu, makine, nakliye ve tasfiye geri kazanılabilir malzemeleri ayrıştıma ve depolama, yasal izin maliyetleri ve idari maliyetlerden oluşmaktadır. Bina yıkım maliyeti ile ilgili uluslararası ve ulusal literatürde yer alan bazı çalışmalar konularına göre aşağıdaki gibi incelenmiştir.

Bina yıkımı ve yıkım maliyeti ile ilgili uluslararası literatürde yaşam döngüsü maliyetlemenin binalar açısından değerlendirildiği çalışmalardan birinde Gluch ve Baumann (2004) yıkım ve geri dönüşüm maliyetlerinin de binanın toplam yaşam döngüsü maliyetlerine dahil edilmesini savunmuşlardır.

Bina yıkım maliyetinin incelendiği bir diğer çalışmada Dantata ve diğerleri (2005), Massachusetts’de yapılan iki ayrı konut yıkım projesini incelemiş ve maliyetlerini karşılaştırmışlardır. Çalışmada yazarlar Boston’da yıkım maliyetinin $136,2/ton olduğunu tespit etmişlerdir (Dantata ve diğerleri, 2005: 5). Diğer bir çalışmaya göre ise genel olarak bir binanın toplam yıkım maliyeti 17.000 £ - 35.000 £ arasında değişkenlik göstermektedir (Power, 2008:8). Liu ve diğerleri (2012), bir bina için gerçek yıkım, yapı söküm ve mekanik yıkım olmak üzere üç simülasyon yapmış ve bunlara ait maliyetleri karşılaştırmışlardır. Antohie ve Iacob (2013) tarafından yapılan çalışmada ise yıkım projelerindeki maliyetlerin tahmin edilmesi ve bu şekilde kontrolü amaçlanmıştır.

Literatürdeki pek çok çalışma inşaat ve yıkım sırasında ortaya çıkan atıkların miktarının tespiti, unsurları, yönetimi, vb. gibi konular ile ilgilidir. Bu konularda uluslararası düzeyde yapılan bir çalışmada Lawson ve diğerleri (2001), İngiltere’de inşaat ve yıkıntı atıkları ile ilgili uygulamadaki durumunu incelemişler ve genel olarak inşaat ve yıkıntı atıklarının çoğunun düşük getirili geri dönüşüm faaliyetlerinde kullanıldıklarını tespit etmişlerdir. Bir başka çalışmada Corinaldesi ve diğerleri (2002), bir yıkım projesi sonrası yıkıntı atıklarının geri dönüşümünün yapılarak yeni bir inşaat projesi sırasında harç malzemesi olarak kullanılıp kullanılamayacağını ve sağlanabilecek tasarrufu araştırmışlardır. Benzer bir çalışma ile Duran ve diğerleri (2006), İrlanda’da inşaat ve yıkıntı atıkları için oluşturulacak bir pazarın ekonomik işlerliğini, atık sahası ve geri dönüşüm tesislerin kurulması çevreyi ve doğayı kurumak ile başlar .Yıkımlar bina yıkım firmaları maliyet ve çözümler için yüklenici firmalara öncü olmuştur.Türkiye yıkım işlerinde zaman içinde tecrübeli mühendis ve iş makinası operatörleri ile kentsel dönüşüme yön vermektedir.