Bize Ulaşın : 0555 209 13 34

Kontrollü Yıkım Ve Güvenli Çökertme Yıkım işleri

Kontrollü Yıkım Ve Güvenli Çökertme Yıkım işleri

Günümüzde eski yapıların enerji tüketimlerinin çok yüksek olduğu, bu nedenle kentsel dönüşüm vb. gibi projelerle özellikle gelişmiş ülkelerde bu tür yapıların yıkılarak yerlerine yenilenemeyen kaynakları daha az tüketen, çevre dostu ve yeşil binaların yapıldığı görülmektedir.

Binaların yıkılarak yeniden yapılması konusunu gündeme taşıyan bir diğer konu ise deprem riskidir. Türkiye gibi deprem riski yüksek olan ülkelerde, riskli binaların güçlendirilmesi veya yıkılması yeniden yapılması giderek yaygınlaşmakta ve inşaat sektörüne ivme kazandırmaktadır. Bir bina yıkım ile ilgili güçlendirme veya yıkıp yeniden yapma kararının verilebilmesi için, bu inşaat faaliyetlerine ilişkin maliyet bilgisinin proje öncesinde tahmin edilmesi gerekmektedir. Ancak her binanın kendine has özellikleri olması, maliyetlerin tespitinde bir genelleme yapılmasını zorlaştırabilmektedir. Literatürde inşaat sektörüne ilişkin teknik konularla ilgili oldukça fazla çalışma bulunurken, özellikle maliyetler konusunda az sayıda çalışmaya rastlanması, bu alanda bir boşluk olduğunu göstermektedir. Bu araştırmanın amacı, deprem açısından riskli yapı yıkım veya eski bir binanın yıkılarak yeniden yapılmasına ilişkin maliyetlerin neler olduğunun incelenmesi, bu maliyetleri etkileyen faktörlerin tespit edilmesi ve bu faktörlerin bina maliyet oranına (güçlendirme maliyeti/(yıkım maliyeti+yeniden yapım maliyeti)) etkisinin ölçülmesidir. Araştırma verileri anket yoluyla elde edilen 385 inşaat mühendisinin görüşlerinden elde edilmiştir. Veri analizi, açıklayıcı faktör analizi ve regresyon analizi yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda bir binanın bina statiği, önem katsayısı, zemin tipi ve bulunduğu bölgenin deprem sınıfı gibi deprem özelliklerinin, maliyetler üzerinde diğer faktörlere nazaran daha fazla etkili olduğu tespit edilmiştir.

Kontrollü Yıkım Çökermeli yıkım 

Kontrollü (suni) çökme anahtar yapı bina yıkım elemanlarının sistematik bir şekilde kaldırılmasını ve binanın bir kısmının ya da bütününün kontrollü çökmesinin sonucu olacak bir kuvvetin uygulanmasını içerir. Bu yöntem kullanılmadan önce yapı mühendisi gibi uygun tecrübeye sahip yetkili kişilerden uzman tavsiyesi alınmalıdır. Suni çöküş metotları sadece makul düzeydeki sitelerde müstakil ve izole yapılar üzerinde kullanılmalıdır. Çöken malzemenin içine düşeceği yeterli boş alan olmalıdır. Bu alan çöken malzemeyi içerebilecek kadar geniş olmalıdır. Çöken malzemenin çöküş öncesinde güvenli bir mesafeye kaldırılması için etkin bir donanım ve personel gereklidir.

1-YÜKLENİCİ,YIKIMI FEN VE TEKNİK KURALLARA UYGUN OLARAK YAPACAKTIR
2-YÜKLENİCİ ÇEVRENİN CAN VE MAL EMNİYETİ İÇİN HER TÜRLÜ KORUYUCU TEDBİRİ ALMAKTAN SORUMLUDUR
3-YIKIM SIRASINDA MEYDANA GELEBİLECEK KAZALARDAN YÜKLENİCİ SORUMLUDUR.
4-YIKIM SONRASI BİTİŞİK PARSELLER VE KAMUYA AİT ALANLARA ZARAR VERİLMEYECEK,BU ALANLAR ÜZERİNDE ENKAZ VE BİRİKİNTİ BIRAKILMAYACAKTIR.